Wellbing ve škole začíná wellbeingem všech aktérů a aktérek, všech zaměstnanců a zaměstnankyň školy. Proto je nesmírně důležité zaměřit se na wellbeing nás všech a nezapomínat zejména na vyučující. Připravili jsme pro vás podklady k sebehodnocení aktuální úrovně wellbeingu vyučujících a dalších aktérů a aktérek ve vzdělávání i tipy, jak wellbeing můžete v jeho jednotlivých oblastech cíleně podpořit.

Práci s materiály (zejména s pracovními listy k podpoře osobního wellbeingu) doporučujeme pojmout jako kolektivní aktivitu, kdy si s kolegy a kolegyněmi můžete také vzájemně sdílet, co pro svůj osobní wellbeing děláte.

Můžete se tak vzájemně inspirovat nebo si společně domluvit “wellbeingovou výzvu”. Půjdete si společně zaběhat, založíte gurmánský klub nebo si ve škole zařídíte relaxační místo, kde si budete moct chvilku odpočinout a nebrat síly do zbytku dne? Je to jen na vás… Materiály obsahující hodnotící škálu, příklady opatření a pracovní list pro plánování podpory osobního wellbeingu naleznete pod odkazy níže.

Sebehodnotící škála zaměřená na wellbeing vyučujících

Příklady opatření k podpoře osobního wellbeingu

Podpora osobního wellbeingu / pracovní list

Můžete si také stáhnout publikaci Wellbeing ve škole: Jak na pozitivní přístup k učení i k životu 1., kde najde další užitečné tipy, jak o svůj wellbeing celoživotně pečovat. 

Protoze s wellbeingem je to stejne jako s kyslikovou maskou v letadle nejprve si ji musi nasadit dospely a teprve pak ji muze nasadit detem. 4 scaled - Tydenprowellbeing.cz